HISTORIEK

Het bedrijf vindt zijn oorsprong op het einde van de 19de eeuw in Desselgem. De grootvader van Remi Braet was eigenaar van een graanmolen.
De grondslag van het bedrijf , waarmee alles begon, is eigenlijk zijn dichte ligging bij de Golden River waar menig vlasser zijn oogst liet roten (de Leie).

Lijnzaad is afkomstig van vlas en zodoende was er een zeer actieve handel in lijnzaad afkomstig van al deze vlasbedrijven die zich hadden gevestigd rond de Golden River.Dit speelde zich af rond de jaren 50 en 60. In die tijd wordt Dhr Remi Braet zaakvoerder.

Het waterroten van vlas in de Leie verminderde zienderogen en het dauwroten deed zijn intrede met alle grote risico’s daarmee gepaard gaande.( vanaf de jaren 1970 ).

Doordat de kwaliteit van het lijnzaad ieder jaar enorm kon verschillen en daardoor ook de opbrengst werd er overgestapt op het importeren van lijnzaad voornamelijk uit Canada. Dit lijnzaad was voldoende voorradig en de kwaliteit voldeed aan de gestelde eisen waardoor niet alleen lijnzaad werd verhandeld voor de veevoeding en de oliefabrieken maar lijnzaad steeds meer werd verhandeld voor menselijk gebruik waar men ook de zeer gezonde eigenschappen had ontdekt van dit product.

In 1973 verhuist het bedrijf van Desselgem naar zijn huidige locatie.

Het bedrijf groeit steeds verder uit en handelt wereldwijd in lijnzaad.

In 1994 werd er in Ooigem uiteindelijk ook een oliefabriek gebouwd waar uitsluitend lijnzaad wordt geperst tot lijnolie en lijnschilfers .

Ondertussen zetten twee zonen van Remi Braet: Antoon Braet en Christiaan Braet het beleid van hun vader verder.

Het gebruik van lijnzaad in al zijn facetten kreeg door de jaren heen een enorme boost en op vandaag verwerkt het bedrijf meer dan 100.000 ton van dit nobel product.

(REEKS VAN FOTO’S VAN BEGIN TOT NU)